Ortopedija vilica (ortodoncija) je stomatološka grana koja se bavi dijagnostikom i lečenjem nepravilnosti zuba, vilica i lica kod dece i odraslih. Naš cilj je da tokom terapije postignemo dobru funkciju oralnog sistema i idealan osmeh koji je usaglašen sa izgledom Vašeg lica.

Nema starosne granice za ortodontsku terapiju

Ortodontska terapija podrazumeva upotrebu različitih pokretnih i fiksnih aparata koji proizvodeći blagu silu postavljaju zube i vilice u pravilan položaj. To je najbolji način da se poboljša zdravlje Vaših zuba i dobije lepši i skladniji osmeh.

Ortodont, nakon što je obavio dijagnostičke preglede i napravio plan ortodontske terapije, pacijentu preporučuje tip aparata. Terapijske mogućnosti kod dece u pubertetskom razvoju veće su nego kod pacijenata koji su završili s rastom. Kod odraslih pacijenata moguće je ortodontski ispravljati zube, no ne i okolne strukture, osim hirurškim zahvatima. Ortodontski pregledi moraju se obavljati periodično zbog rasta i razvoja deteta, te stalnih promena koje se odvijaju u tom uzrastu, posebno ako dete nosi ortodontski aparat.

Deca bi trebala da dođu na pregled kod ortodonta sa šeste godina, nakon izbijanja prvih stalnih zuba i u nekima od sledećih slučajeva: nagnuti zubi, prerani gubitak mlečnih zuba, dugotrajno sisanje prsta ili neka druga navika, kod teškoća u govoru, problema kod žvakanja ili zatvaranja usta.

Fiksni aparati

Fiksnim ortodontskim aparatima postiže se pravilan međusobni odnos vilica, uspostavlja se optimalan oblik zubnih nizova, kao i idealan raspored i položaj zuba u njima.

Terapijom fiksnim aparatima rešavaju se problemi kao što su:

  • dominantna (isturena) gornja vilica – distalan zagrižaj
  • izbačena donja vilica– progenija
  • nedostatak prostora u zubnim nizovima (”gusti zubi”, ”iskrivljeni zubi”) – teskoba
  • višak prostora u zubnim nizovima (razmaci između zuba)
  • visoko gotsko nepce
  • preklopljeni, rotirani, inklinirani (nagnuti) zubi
  • prekobrojni zubi (npr. meziodens)
  • hipodoncija (nedostajući zubi)

Odluku o tome da li je fiksni aparat (fiksna proteza) idealno rešenje za Vas donećemo nakon detaljne anamneze, kliničkog pregleda, funkcionalne analize, analize studijskih modela i rentgen snimaka, kao i fotografija lica.

Pokretni pločasti aparati

Pokretni aparati, poznati kao "dečije proteze", koriste se u terapiji nepravilnosti zuba i vilica dece, u periodu od momenta nicanja prvog stalnog zuba do kompletiranja stalne denticije (nicanja svih stalnih zuba).

Vreme za početak terapije ovim aparatima je individualno. Roditeljima savetujemo da zakažu prvu ortodontsku kontrolu kada dođe do početka smene mlečnih zuba (oko šeste - sedme godine života). Pravovremena kontrola je veoma važna kako bi se sprečio eventualni razvoj ortodontske anomalije.

Funkcionalni aparati

Funkcionali aparati prenoseći snagu mišića jezika, usana i obraza na zube i vilice dovode do korekcije nepravilnosti zagrižaja. Primenu nalaze kod pacijenata kod kojih je potrebno dodatno stimulisati rast vilice.

Sa koliko godina dete treba da se ortodontski pregleda?

Sa 6 godina, ukoliko problem nije primećen u ranijem uzrastu, jer se najveći broj poremećaja upravo razvija do tog vremena. Periodične kontrole i redovne posete dečijem stomatologu imaju izuzetan značaj. U određenom broju slučajeva na taj način se na vreme otkrije problem, što smanjuje vreme terapije i cenu.

Zašto se deca pregledaju u tako mladom uzrastu?

Rano otkrivanje i početak terapije omogućava vođenje nicanja u najpovoljnijem trenutku, u najpovoljniji položaj, očuvanje mesta za nicanje stalnih zuba i mogućnost vađenja mlečnih zuba u terapijske svrhe. Takođe rani tretman može skratiti vreme terapije, učiniti tretman lakšim i u nekim slučajevima i jeftinijim. Takođe mogu se obezbediti prednosti koje se kasnije nikako ne mogu postići.

usluge usluge usluge