Kreiranje osmeha

Percepcija estetike osmeha je subjektivni doživljaj, ali postoje matematički i geometrijski koncepti analize odnosa usana i zuba i njihove usklađenosti s pravilima strukturne lepote i harmoničnog uklapanja u celinu lica.Samo ako tim, koga čine doktori stomatologije i zubni tehničari poznaje pravila analize osmeha i kliničke protokole, a takođe poštuju individualnost pacijenta, rezultati mogu biti vrhunski.

U našoj ordinaciji stomatolozi i zubni tehničari svakodnevno sarađuju u kreiranju Vaših lepih osmeha.

Keramičke fasete-veneers

Keramičke fasete predstavljaju estetski najbolje, odnosno savršeno rešenje za unapređenje izgleda zuba.Materijal od kojeg se viniri izrađuju se nimalo ne razlikuje od prirodnog izgleda zuba, pritom ne povećavaju debljinu zuba,.Jedan od najpopularnijih estetskih stomatoloških tretmana je upravo postavljanje keramičkih faseta. Brušenjem svega ca. 0,5 mm gleđi stvaramo uslove za lepe zube.Ne samo da se može promeniti boja, već i oblik i veličina zuba.Iako se radi o redukciji svega 0,5 mm zdrave zubne supstance, ovakve zahvate možete prepustiti samo dobro edukovnim stomatolozima, koji poznaju pravila analize osmeha.Savremeni viniri propuštaju svetlost i osiguravaju prirodan izgled zuba.

Procedura ugradnje vinira, odnosno faseta, je minimalno invazivna metoda za poboljšanje boje, položaja i oblika zuba.

Vaš osmeh je naša stvar.

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete predstavljaju jeftiniju opciju rešavanja estetskog problema u frontalnom delu zubnog niza. Indikacije su iste kao kod keramičkih faseta, a često nam i služe kao dijagnostička metoda u fazi planiranja keramičkih faseta gde se nakon izrade kompozitnih faseta odgovarajućeg oblika i veličine pristupa izradi keramičkih faseta kao trajnog rešenja. Njihova prednost je da se mogu izraditi u jednoj poseti, lako se repariraju i cenovno su povoljnije. Mana kompozitnih vinira je da, iako na kraju tretmana izgledaju dobro, vremenom postaju prebojene pigmentima iz hrane i tečnosti i zahtevaju česta periodična poliranja. kompozitnih faseta odgovarajućeg oblika i veličine pristupa izradi keramičkih faseta kao trajnog rešenja.

Estetski ispuni

Svima dobro poznati amalgamski ispuni, danas se iz estetskih razloga zamjenjuju estetskim kompozitnim ispunima koji se u našoj ordinaciji isključivo izrađuju od vrhunskih materijala čime se postiže potpuno prirodan izgled zuba. Za izradu takvog estetskog ispuna potrebno je odstraniti samo deo zuba zahvaćen karijesom, za razliku od amalgamskog ispuna gde je bilo potrebno odstraniti i deo zdravog zubnog tkiva zbog same retencije amalgama. Estetski ispuni izrađuju se u slučajevima gde nije potrebna velika restauracija zubnog tkiva, pa se izrađuju direktno u ordinaciji u jednoj poseti.Široka paleta nijansi materijala i njegova sposobnost kameleonskog efekta, rezultira izradom ispuna koji zadovoljava najviše estetske standard.

Gummy smile

Vidljive desni tokom smeha (Gummy smile) su relativno česta pojava kod pacijenata.Takve osobe izbegavaju da se smeju ili, kada to čine, rukom pokrivaju usta, što takodje nije uobičajeno i može da utiče da se te osobe nelagodno osećaju u društvu.

U slučajevima gde je gummy smile veliki, a zubi sitni i/ili postoje dijasteme (razmaci između zuba ),neophodno je uraditi cirkumciziju, tj. uklanjanje viška desni.Intervencija traje desetak minuta i najčešće se u istoj poseti postavljaju kompozitne fasete, ukoliko su potrebne (njima menjamo ne samo dužinu, već i položaj, oblik i boju zuba). Na taj način se gingiva formira prema novim fasetama, pa se dobijaju potpuno kontrolisani rezultati. Pacijenti iz ordinacije izlaze sa potpuno novim osmehom ( bez gummy smile-a) i ne prolaze kroz fazu bezubosti.Mogu odmah da vide postignuti rezultat. Naravno, posle intervencije je potrebno nekoliko dana da se smire desni i da pacijenti nastave sa dobrim higijenskim režimom (upotreba konca, redovno pranje zuba i kontrole kod stomatologa). Nakon nekoliko meseci kompozitne fasete se zamenjuju keramičkim, što se može smatrati trajnim rešenjem.

Beljenje zuba

Beli zubi oduvek su bili dokaz zdravlja i adut lepote, a o važnosti njihove higijene učimo od najranijeg uzrasta.Koliko god da vodili računa o zdravlju svojih zuba, činjenica je da je njihova boja genetski određena i da s godinama poprima tamniju nijansu.

Međutim, i način života ima uticaj na belinu i zdravlje vaših zuba.Brojnim istraživanjima je dokazano da česta konzumiranja crne kafe, obojenih sokova, crnog vina i naročito duvanskih proizvoda u velikoj meri utiču na raniji početak i jači intenzitet tamnjenja zuba koji neretko već u mlađoj dobi poprimaju neprivlačnu i nezdravu žućkastu boju. Kako je za očekivati da će takva nijansa s godinama i daljnjim trošenjem gleđi sve više tamneti i uticati na naše zdravlje i lepotu, sve se više ljudi odlučuje na raširenu i bezbolnu metodu izbjeljivanja zuba.

SPLINT / TREJ METODA (kućno beljenje zuba) U našoj ordinaciji radimo splint metodu beljenja zuba.To je gel koji sadrži karbamid peroksid u niskim koncentracijama 10-15%.Postupak je jednostavan: u ordinaciji se uzima otisak gornje i donje vilice na osnovu kog se izradi kalup (trej) koji pacijent dobija zajedno sa gelom i nosi kući.U trej se aplicira mala kolicina gela i nosi se u toku noći.Proces beljenja zuba traje 7-10 dana. Postupak je potrebno ponoviti nakon određenog vremena radi održavanja rezultata.