Javite nam se i Vašem osmehu možemo pomoći da zablista.

Naša misija je vraćanje osmeha na lice pacijenta

Naš nam je cilj pružiti Vam ugodne, sigurne i bezbolne operativne zahvate

Vaš osmeh je naša stvar

Vrhunska stomatologija

Proverite zašto smo najbolji za Vaš osmeh

Najčešća pitanja

Implantat se odstrani te se nakon zarastanja ugradi novi implantat. Neuspeh ponovne implantacije, ekstremno je redak. Podrazumeva se da naši pacijenti plaćaju samo za oseointegrisane implantate.

Nedostatak kosti se može rešiti njenom nadogradnjom odnosno augmentacijom kosti. Postoji više materijala i tehnika za augmentaciju. U tu svrhu se koriste materijali životinjskog porekla, sintetski proizvedeni materijali kao i sopstvena kost.

Kod defekata u kosti nastalih kao posledica parodontitisa moguće je regenerisati, ponovno izgraditi izgubljenu kost. To vredi samo za defekte određenog oblika.

Primjenjuju se mikrohirurške tehnike. Defekt se prikaže, temeljno očisti i potom se aplikuju tzv. gleđni-matrix-proteini (Emdogain) To je biološki aktivna supstanca, koja podstiče stvaranje kosti i drugog potpornog tkiva zuba. Po potrebi se dodaje i veštačka kost.

Keramičke fasete ili ljuskice su tanke, pojedinačno izrađene presvlake koje prekrivaju prednji deo zuba te na taj način koriguju njegove nedostatke.

Izrađuju se cele od keramike te u potpunosti mogu oponašati prirodnu boju i izgled zuba. Keramičke fasete su estetsko rešenje uz čiju je pomoć moguće nadoknaditi manji deo zuba, korigovati blage nepravilnosti u položaju zuba te trajno korigovati boju. Idealne su za zatvaranje manjih prostora između zuba (diastema), nadoknađivanje puknute ili potrošene gleđi.

Najveća prednost korišćenja keramičkih faseta je maksimalna zaštita zdravog zubnog tkiva. U pripremi zuba za keramičke fasete dovoljno je odstraniti samo 0,3- 0,5 mm zubne gleđi. Otporne su na bojenja od kafe, čaja i dima cigareta.

Ugrađivanje implantata je manja operacija. Komplikacije kao što su povrede živaca i krvnih žila uvek su moguće tokom ugrađivanja implantata. Međutim, to je malo verovatno uz aktuelne metode dijagnostike i planiranja. Rizici koji su uključeni u ugrađivanje implantata obično nisu veći od onih pri uklanjanju umnjaka. Naglo odbacivanje potpuno zaraslog implantata je takođe prilično malo verovatna reakcija. Međutim, u retkim slučajevima, može se dogoditi da implantat nije sigurno ugrađen u kost. U tom slučaju ne bi bio dovoljno otporan na opterećenja te bi najvjerojatnije morao biti uklonjen pod lokalnom anestezijom. Međutim, obično ga je moguće zameniti novim implantatom.

Ugrađivanje implantata je manja operacija. Komplikacije kao što su povrede živaca i krvnih žila uvek su moguće tokom ugrađivanja implantata. Međutim, to je malo verovatno uz aktuelne metode dijagnostike i planiranja. Rizici koji su uključeni u ugrađivanje implantata obično nisu veći od onih pri uklanjanju umnjaka. Naglo odbacivanje potpuno zaraslog implantata je takođe prilično malo verovatna reakcija. Međutim, u retkim slučajevima, može se dogoditi da implantat nije sigurno ugrađen u kost. U tom slučaju ne bi bio dovoljno otporan na opterećenja te bi najvjerojatnije morao biti uklonjen pod lokalnom anestezijom. Međutim, obično ga je moguće zameniti novim implantatom.

Endodontski lečen zub može vršiti svoju funkciju jednako kao i zdravi zub. Ipak, trebamo biti svesni da tako ispunjen zub s vremenom gubi vlažnost i elastičnost, postaje krt i pod opterećenjem možeda pukne. Budući da je većina endodontski lečenih zuba pre lečenja već imala veliki karijesni proces ili veliki ispun, takve zube je potrebno zaštititi krunicom i tako smanjiti mogućnost loma zuba i/ili koren.

Upala “zubnog živca” sa ili bez upale okružujućeg koštanog tkiva zahteva endodontsko lečenje – što podrazumeva mehaničko uklanjanje bolesnog “zubnog živca”, dezinfekciju i punjenjenje korenskog kanala neškodljivim (bioinertnim) materijalima koji trajno ostaju u unutrašnjosti zuba.

Eliminacija oboljenja usta i zuba i održavanje dobrog zdravlja je esencijalni faktor. Redovne posete stomatologu radi pregleda i čišćenja kamenca su takođe neophodne. Izbegavajte hranu koja prouzrokuje neprijatan zadah. Perite zube posle svakog obroka a najmanje dva puta dnevno - ujutru i uveče. Ne zaboravite da operete i jezik; na njemu se zadržava mnogo ostataka hrane koji prouzrokuju neprijatan zadah. Uveče, posle pranja zuba obavezno koristite konac za zube. Ukoliko nosite proteze dobro ih operite posle svakog obroka. Možete koristiti i tečnosti za ispiranje usta ali samo kao dodatak redovnoj higijeni. U manjem broju slučajeva neprijatan zadah je povezan sa grlom,nosom te sa plućnim I gastrointestinalnim uzrocima.

Mlečni zubi će sami ispasti prilikom izbijanja stalnog zuba. Ponekad je potrebno izvaditi mlečni zub, na primer ako je stalni zub izbio iza mlečnog te je mlečni još čvrst. Mlečni zub isto tako treba izvaditi ako je uzrok čestim gnojnim upalama.

Sedacija se postiže intravenskom primenom lekova i sedacija započinje otprilike 10 minuta pre stomatološkog zahvata i nastavlja se do njenog završetka. Očuvana je svest, sposobnost svesnog i nezavisnog disanja, zadržan je normalan osećaj dodira i mogućnost razgovora s pacijentom tokom zahvata. Moguće je samo delimično sećanje na protekli zahvat. Rad srca i pluća se ne remeti. Osećaj pospanosti nestaje vrlo brzo, 20-ak minuta nakon zahvata. Predviđena je za veće i teže stomatološke zahvate (implantologija, operativni zahvati, vađenja) i zahvate koji duže traju.

Pasta za zube treba da ima niski udeo fluora (500 ppmF) te treba kontrolisati dete da li je sve ispljunulo. Kada dete napuni šest godina može se koristiti pasta za odrasle (1000 – 1500 ppmF). Zube bi trebalo prati dva puta dnevno. Nakon večernjeg pranja zuba, dete ne bi trebalo ništa više da pije niti da jede.

Upotreba PRF protokola u stomatologiji daje pacijentu sigurnost pri ugradnji implantata. U zadnje vreme su se pojavile mnoge inovacije u dentalnoj implantologiji. Primenom PRF protokola omogućuje se regeneracija kosti pomoću naše krvi i plazme i time nadograđuje izgubljeno. PRF metoda koristi se i u estetskoj hirurgiji lica za mezoterapiju, a u poslednje je vreme donela je mnoge beneficije za pacijente koji se odluče za ugradnju implantata.

Ako su vam do sada dijagnostikovali da nemate dovoljno kosti za ugradnju implantata, PRF metodom imate puno veće mogućnosti da premostite taj problem i postanete kandidat za ugradnju implantata. Proces započinje uzimanjem krvi pacijenta, koja se daljnjom obradom kroz u za to predviđenoj centrifugi, razdvaja. Razdvajanjem sastojaka krvi dobijamo membranu za brži jednostavniji i sigurniji rezultat ugradnje implantata kod slučajeva kada nedostaje kost. To je potpuno bezopasna i sigurna metoda gde se ne koriste nikakvi veštački materijali osim pacijentove krvi. Za pacijente je vrlo dobra garancija pri ugradnji implantata.

PRF protokol omogućuje puno brže zarastanje mekih tkiva te je oporavak nakon bilo kojeg hirurškog zahvata puno brži i bezbolniji. PRF protokolom se iz krvi pacijenta dobija potpuno prirodni preparat bogat faktorima rasta. Faktori rasta su bitna karika u zarastanju mekih i tvrdih koštanih tkiva te je zato postao nezamenljiv u oralnoj hirurgiji i implantologiji. Svakodnevno ga primjenjujemo na pacijentima i rezultati su izvanredni.

Vidljive desni tokom smeha (Gummy smile) su relativno česta pojava kod pacijenata. Takve osobe izbegavaju da se smeju ili kada to čine, rukom pokrivaju usta, što takođe nije uobičajeno i može da utiče da se te osobe nelagodno osećaju u društvu.

U slučajevima gde je gummy smile veliki, a zubi sitni i/ili postoje dijasteme (razmaci između zuba ),neophodno je uraditi cirkumciziju, tj. uklanjanje viška desni.Intervencija traje desetak minuta i najčešće se u istoj poseti postavljaju kompozitne fasete, ukoliko su potrebne (njima menjamo ne samo dužinu, već i položaj, oblik i boju zuba). Na taj način se gingiva formira prema novim fasetama, pa se dobijaju potpuno kontrolisani rezultati. Pacijenti iz ordinacije izlaze sa potpuno novim osmehom ( bez gummy smile-a) i ne prolaze kroz fazu bezubosti. Mogu odmah da vide postignuti rezultat. Naravno, posle intervencije je potrebno nekoliko dana da se smire desni i da pacijenti nastave sa dobrim higijenskim režimom (upotreba konca, redovno pranje zuba i kontrole kod stomatologa). Nakon nekoliko meseci kompozitne fasete se zamenjuju keramičkim, što se može smatrati trajnim rešenjem.

Četkica za zube treba veličinom biti prilagođena uzrastu deteta, zato odaberite malu i mekanu četkicu. U početku treba prati zube samo sa vodom, a kasnije kada se dete nauči ispljunuti treba prati zune i sa fluorisanom pastom za zube.

Imedijatno operećenje implantata podrazumeva da pacijent neposredno po ugradnji implantata dobije privremenu nadoknadu (krunicu ili most). Privremena nadoknada omogućuje funkcionalno I estetsko zbrinjavanje pacijenta do završetka oseointegracije implantata kada se izrađuje definitivna protetska nadoknada. Privremeni rad pacijent dobija u roku od 24 sata od implantacije.

Implantati su izrađeni od čistog hirurškog titana. Taj je materijal imao tako dobre rezultate da je sada 99% svih stomatoloških sistema implantata izrađeno od ovog materijala. Vrlo je stabilan i u skladu s telom. Titan takođe postaje sastavni deo koštanog tkiva. Ova pozitivna svojstva testirana su decenijama, ne samo u dentalnoj implantologiji, već i na mnogim drugim područjima medicine kao što su veštački zglobovi (kuk, koleno,rame)

Stepen uspešnosti terapije implantatima na 10 godina je oko 97 posto. Preduslov za uspeh je da se pacijent pridržava saveta stomatologa,redovno održava oralnu higijenu, redovno dolazi na kontrole. Ipak kod oko 3 posto implantata ne dođe do oseointegracije ( ne sraste sa kosti) i iz nekog razloga budu odbačeni. Kod nas u Primusu zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, primeni sertifikovanih,svetski poznatih implantata i strogom sprovođenju mera sterilnosti stepen odbacivanja implantata je minimalan.

Zubima sa implantatom imaćete savršeno prirodan osećaj dok govorite, jedete i smejete se. Nećete osetiti razliku.

Pitajte stomatologa

Niste pronašli odgovor u našoj rubrici često postavljana pitanja?
Pitajte nas i mi ćemo Vam vrlo rado odgovoriti.