Javite nam se i Vašem osmehu možemo pomoći da zablista.

Naša misija je vraćanje osmeha na lice pacijenta

Naš nam je cilj pružiti Vam ugodne, sigurne i bezbolne operativne zahvate

Vaš osmeh je naša stvar

Vrhunska stomatologija

Proverite zašto smo najbolji za Vaš osmeh

Najčešća pitanja

Implantat se odstrani te se nakon zarastanja ugradi novi implantat. Neuspeh ponovne implantacije, ekstremno je redak. Podrazumeva se da naši pacijenti plaćaju samo za oseointegrisane implantate.

Nedostatak kosti se može rešiti njenom nadogradnjom odnosno augmentacijom kosti. Postoji više materijala i tehnika za augmentaciju. U tu svrhu se koriste materijali životinjskog porekla, sintetski proizvedeni materijali kao i sopstvena kost.

Kod defekata u kosti nastalih kao posledica parodontitisa moguće je regenerisati, ponovno izgraditi izgubljenu kost. To vredi samo za defekte određenog oblika.

Primjenjuju se mikrohirurške tehnike. Defekt se prikaže, temeljno očisti i potom se aplikuju tzv. gleđni-matrix-proteini (Emdogain) To je biološki aktivna supstanca, koja podstiče stvaranje kosti i drugog potpornog tkiva zuba. Po potrebi se dodaje i veštačka kost.

Keramičke fasete ili ljuskice su tanke, pojedinačno izrađene presvlake koje prekrivaju prednji deo zuba te na taj način koriguju njegove nedostatke.

Izrađuju se cele od keramike te u potpunosti mogu oponašati prirodnu boju i izgled zuba. Keramičke fasete su estetsko rešenje uz čiju je pomoć moguće nadoknaditi manji deo zuba, korigovati blage nepravilnosti u položaju zuba te trajno korigovati boju. Idealne su za zatvaranje manjih prostora između zuba (diastema), nadoknađivanje puknute ili potrošene gleđi.

Najveća prednost korišćenja keramičkih faseta je maksimalna zaštita zdravog zubnog tkiva. U pripremi zuba za keramičke fasete dovoljno je odstraniti samo 0,3- 0,5 mm zubne gleđi. Otporne su na bojenja od kafe, čaja i dima cigareta.

Ugrađivanje implantata je manja operacija. Komplikacije kao što su povrede živaca i krvnih žila uvek su moguće tokom ugrađivanja implantata. Međutim, to je malo verovatno uz aktuelne metode dijagnostike i planiranja. Rizici koji su uključeni u ugrađivanje implantata obično nisu veći od onih pri uklanjanju umnjaka. Naglo odbacivanje potpuno zaraslog implantata je takođe prilično malo verovatna reakcija. Međutim, u retkim slučajevima, može se dogoditi da implantat nije sigurno ugrađen u kost. U tom slučaju ne bi bio dovoljno otporan na opterećenja te bi najvjerojatnije morao biti uklonjen pod lokalnom anestezijom. Međutim, obično ga je moguće zameniti novim implantatom.

Ugrađivanje implantata je manja operacija. Komplikacije kao što su povrede živaca i krvnih žila uvek su moguće tokom ugrađivanja implantata. Međutim, to je malo verovatno uz aktuelne metode dijagnostike i planiranja. Rizici koji su uključeni u ugrađivanje implantata obično nisu veći od onih pri uklanjanju umnjaka. Naglo odbacivanje potpuno zaraslog implantata je takođe prilično malo verovatna reakcija. Međutim, u retkim slučajevima, može se dogoditi da implantat nije sigurno ugrađen u kost. U tom slučaju ne bi bio dovoljno otporan na opterećenja te bi najvjerojatnije morao biti uklonjen pod lokalnom anestezijom. Međutim, obično ga je moguće zameniti novim implantatom.

Endodontski lečen zub može vršiti svoju funkciju jednako kao i zdravi zub. Ipak, trebamo biti svesni da tako ispunjen zub s vremenom gubi vlažnost i elastičnost, postaje krt i pod opterećenjem možeda pukne. Budući da je većina endodontski lečenih zuba pre lečenja već imala veliki karijesni proces ili veliki ispun, takve zube je potrebno zaštititi krunicom i tako smanjiti mogućnost loma zuba i/ili koren.

Upala “zubnog živca” sa ili bez upale okružujućeg koštanog tkiva zahteva endodontsko lečenje – što podrazumeva mehaničko uklanjanje bolesnog “zubnog živca”, dezinfekciju i punjenjenje korenskog kanala neškodljivim (bioinertnim) materijalima koji trajno ostaju u unutrašnjosti zuba.

Eliminacija oboljenja usta i zuba i održavanje dobrog zdravlja je esencijalni faktor. Redovne posete stomatologu radi pregleda i čišćenja kamenca su takođe neophodne. Izbegavajte hranu koja prouzrokuje neprijatan zadah. Perite zube posle svakog obroka a najmanje dva puta dnevno - ujutru i uveče. Ne zaboravite da operete i jezik; na njemu se zadržava mnogo ostataka hrane koji prouzrokuju neprijatan zadah. Uveče, posle pranja zuba obavezno koristite konac za zube. Ukoliko nosite proteze dobro ih operite posle svakog obroka. Možete koristiti i tečnosti za ispiranje usta ali samo kao dodatak redovnoj higijeni. U manjem broju slučajeva neprijatan zadah je povezan sa grlom,nosom te sa plućnim I gastrointestinalnim uzrocima.

Mlečni zubi će sami ispasti prilikom izbijanja stalnog zuba. Ponekad je potrebno izvaditi mlečni zub, na primer ako je stalni zub izbio iza mlečnog te je mlečni još čvrst. Mlečni zub isto tako treba izvaditi ako je uzrok čestim gnojnim upalama.

Sedacija se postiže intravenskom primenom lekova i sedacija započinje otprilike 10 minuta pre stomatološkog zahvata i nastavlja se do njenog završetka. Očuvana je svest, sposobnost svesnog i nezavisnog disanja, zadržan je normalan osećaj dodira i mogućnost razgovora s pacijentom tokom zahvata. Moguće je samo delimično sećanje na protekli zahvat. Rad srca i pluća se ne remeti. Osećaj pospanosti nestaje vrlo brzo, 20-ak minuta nakon zahvata. Predviđena je za veće i teže stomatološke zahvate (implantologija, operativni zahvati, vađenja) i zahvate koji duže traju.

više o ovome...

Pitajte stomatologa

Niste pronašli odgovor u našoj rubrici često postavljana pitanja?
Pitajte nas i mi ćemo Vam vrlo rado odgovoriti.

Saveti stomatologa

Pravila ponašanja posle hirurškog zahvata i ugrađivanja implantata

Na operisanoj strani treba izbegavati žvakanje, kao i pranje zuba, ostali zubi mogu se prati uobičajeno.

Usta ne treba ispirati.

Nakon 24 sata možete da počnete da koristite rastvor za ispiranje usta na baz CHX-a (hlorheksidina) i to 2-3x dnevno, maksimalno 2 nedelje.

Konci se najčešće vade sedam do deset dana nakon operacije.

Nemojte da pušite prva 2-3 dana (odnosno 2 nedelje nakon implantacije).

Uzmite prvu tabletu protiv bolova 30 minuta nakon zahvata, odnosno pre nego što je popustila anestezija.

Nakon zahvata, prvih par dana, moguće je da se jave bolovi u operisanom području, koje treba ublažavati propisanim tabletama protiv bolova. Smete dnevno da uzmete do 6 Ibuprofen tableta od 400 mg. Umereni bolovi mogu trajati 3-5 dana, retko su bolovi jačeg intenziteta ili traju duže. Kontaktirajte nas u slučaju jakih i/ili dugotrajnijih bolova.

Nemojte koristiti Aspirin, Andol ili druge lekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, jer oni mogu prouzrokovati krvarenje.

Lagano krvarenje nakon zahvata je normalno.

Normalno je da je vaša pljuvačka rozlinkave boje. Kada se krv pomeša sa pljuvačkom stiče se utisak da je krvarenje jače.

Ne ispirajte usta, gutajte Vašu pljuvačku.

Gazu koju ste dobili nakon zahvata, držite na operisanom području pritisnutu zubima minimalno 15 minuta.

Ukoliko se kasnije javi jače krvarenje, stavite čistu gazu ili pokvašenu filter kesicu čaja ( svejedno kojeg ) na operisano područje i držite stisnuto zubima.

Izbegavajte ispiranje usta.

Nakon zahvata moguće je da će nastati otok koji će najveći biti za 48 sati od hirurškog zahvata. Da bi postoperativni otok bio manji potrebno je stavljati hladne obloge spolja na operisano područje.

Hladni oblozi, odnosno led sa spoljašnje strane operisanog područja, stavljamo otprilike 6 sati nakon operativnog zahvata (5 minuta držimo, pa 10 minuta pauza).

Ako se kod Vas otok pojavi tek kasnije ili se pojača posle 3 dana, kontaktirajte nas.

Prva 2-4 dana jedite što mekšu hranu.

Izbjegavajte toplu hranu i piće.

Implantatima treba 2 – 5 meseci dok “srastu” sa kosti. Jako je važno da ih za to vreme ne upotrebljavate za žvakanje.

Izbjegavajte fizičku aktivnost, sport, saunu i izlaganje suncu 48-72 sata nakon zahvata.

Ispravna higijena usne šupljine je odlučujuća za dobro zarastanje i uspeh operacije. Zube koji nisu operisani perite normalno. Naslage sa operisanih zuba i desni čistite sa štapićem vate umočenim u preporučeni hlorheksidinski (CHX) rastvor.

Ako implantati zarastaju otvoreno brišite ih štapićem vate umočenim u CHX rastvor.

Ako je još bolno, upotrebljavajte štapić vate, sve dok ne možete da koristite četkicu. Kod zatvorenog zarastanja implantata dovoljno je desni i konce držati čistim, u početku štapićem vate, a kasnije mekanom četkicom za zube. Izbegavajte “isprobavanje” implantata jezikom, jezik ima puno snage i može ih rasklimati.

Ukoliko se osećaj u području donje usne / brade ne vrati u roku 5-6 sati (osećaj utrnulosti traje), obavezno nas kontaktirajte. Takođe nas kontaktirajte ako satima posle zahvata imate jake bolove koji ne popuštaju. 

Pravila ponašanja nakon zatvaranja sinusa

Prve dve nedelje nakon zahvata treba izbegavati duvanje nosa, kijanje, duvanje balona, pijenje na slamčicu te teže fizičke napore. Treba uzimati mekšu hranu te žvakati na suprotnoj strani od operisanog područja.

Treba koristiti sprej za nos (npr. Olynth, Operil) i to 3x na dan sledećih 5 dana. Operisano područje ne četkati 2 nedelje nakon operacije...

Više o ovome...

Nega zuba posle parodontološke plastične hirurgije

Posle operacije držati hladne obloge spolja u trajanju od šest sati (držati na obrazu hladno pet minuta pa petnaest minuta pauza i tako šest sati).

Po potrebi uzeti analgetike.

Dve nedelje ne prati zube u operisanom području...

Više o ovome...

Pitajte stomatologa

Niste pronašli odgovor u našoj rubrici često postavljana pitanja?
Pitajte nas i mi ćemo Vam vrlo rado odgovoriti.