Zubni implantati - da li su bezbedni i koliko traju

Savremeni zubni implant je titanijumski šraf koji se uvrće u kost vilice i srasta sa njom, a služi kao zamena za koren izgubljenog ili nedostajućeg zuba. Zubni implantati su idealna opcija za pacijente sa dobrom oralnom higijenom kod kojih je došlo do gubitka zuba usled parodontopatije, neuspešnog lečenja zuba, trauma, ili bilo kog drugog razloga. Ugradnjom zubnih implanata izbegava se brušenje susednih zuba koje je neophodno pri izradi mostova, te je na taj način fiziološki i funkcionalno opravdanije korišćenje ove savremene metode nadoknađivanja izgubljenih zuba.

U svakom mogućem pogledu zubni implanti su bezbedni i predstavljaju najbolje rešenje za nadoknadu zuba koji nedostaju!

Stepen uspešnosti terapije implantatima na 10 godina je oko 97 posto. Preduslov za uspeh je da se pacijent pridržava saveta stomatologa, redovno održava oralnu higijenu i redovno dolazi na kontrole.

Kako bismo u potpunosti razumeli pitanje koliko implantati traju, potrebno je prvo naglasiti da se implanto-protetski rad sastoji od tri komponente.

1. IMPLANTAT

Implantat je izrađen od titanijuma i hirurški se postavlja u kost i zamenjuje koren zuba.

2. ABUTMENT ili NADOGRADNJA

Nadogradnja se fiksira na implantat i drži krunicu na njemu.

3. KRUNICA

Krunica je keramički zub koji je povezan s abutmentom i ima izgled i oblik prirodnog zuba.

Kada se implantati pravilno održavaju uz redovno pranje zuba, korišćenje konca, interdentalnih četkica i antiseptičke tečnosti za ispiranje usne šupljine, oni mogu trajati zauvek, uz dodatnu pretpostavku da pacijent obavlja i redovne kontrole dva puta godišnje.

Što se tiče krunica i nadogradnji na implantatima, njihova je trajnost oko 10 godina. Međutim, uz savršenu higijenu i sve ostale pozitivne činioce, krunica može trajati i duže od 15 godina.

Na kraju nam ostaje da zaključimo da je za trajnost implantata i protetskog rada na njemu najvažnije održavanje oralne higijene budući da su implantati osetljiviji od naših zuba. Isto tako, redovne kontrole omogućuju stomatologu da redovno procenjuje stanje implantata i na vreme ukaže na potrebu zamene nadogradnje i krunice kada dođe vreme.

Ovo smo mi

Ovo smo mi

Uputstvo o merama prevencije i mere zaštite za korona virus – COVID-19

Uputstvo o merama prevencije i mere zaštite za korona virus – COVID-19

Kako ukloniti bele mrlje sa zuba

Kako ukloniti bele mrlje sa zuba

Požuteli zubi - najefikasniji metod izbeljivanja

Požuteli zubi - najefikasniji metod izbeljivanja

Pogledaj ostale