U Primus-dental centru pacijentu se izrađuje precizan plan implantološke terapije uz pomoć CBCT-a koji nam daje mogućnost 3D analize koštanog tkiva te eventualnog nedostatka kosti neophodne za ugradnju implantata. Mi nadoknađujemo izgubljenu kost korišćenjem različitih hirurških zahvata od koštane augmentacije preko podizanja dna maksilarnog sinusa (sinus lift) do koštane regeneracije koristeći PRF protokol.

Primus-dental centar koristi proverene visokokvalitetne Sky-Bredent i Nobel-Biocare implanate. Navedeni implantati su se pokazali vrlo uspešnima, sa čak 98 % sigurnosti kod njihovog ugrađivanja. Oba implantata su biokompatibilna i čine proces ugrađivanja implantata brzim , jednostavnim i ugodnim za svakog pacijenta.

Bez obzira nedostaje li jedan, više ili svi zubi s dentalnim implantatima osećaćete se kao sa vlastitim zubima.

Šta je implantat?

Savremeni zubni implant je titanijumski šraf koji se uvrće u kost vilice i srasta sa njom, a služi kao zamena za koren izgubljenog ili nedostajućeg zuba. Zubni implantati su idealna opcija za pacijente sa dobrom oralnom higijenom kod kojih je došlo do gubitka zuba usled parodontopatije, neuspešnog lečenja zuba, traume ili bilo kog drugog razloga. Ugradnjom zubnih implanata izbegava se brušenje susednih zuba koje je neophodno pri izradi mostova , te je na taj način fiziološki i funkcionalno opravdanije korišćenje ove savremene metode nadoknađivanja izgubljenih zuba, a kod terminalne bezubosti, predstavlja jedinu mogućnost za dobijanje fiksne nadoknade.

Šta se pomoću zubnih implantata može postići?

Nadoknada jednog ili više zuba bez brušenja susednih zuba Pravljenje zubnih mostova u slučajevima kada je pacijent usled gubitka većeg broja zuba osuđen na nošenje mobilnih zubnih proteza. Zubni implantati mogu služiti i kao nosači zubnih proteza koje su na taj način mnogo stabilnije i udobnije za nošenje.

Prednosti zubnih implanata u odnosu na konvencionalne zubne mostove i proteze

U svakom mogućem pogledu zubni implanti predstavljaju najbolje rešenje za nadoknadu zuba koji nedostaju.

Estetika: izgled i osećaj koji ima pacijent sa ugrađenim implantatom je identičan onom kod prirodnih zuba. Pošto implantat čvrsto srasta sa viličnom kosti sprečeni su gubitak kosti i povlačenje desni koji se često javljaju kod zubnih mostova i ispod proteza. Niko neće moći da primeti da imate veštačku zubnu nadoknadu u ustima.

Čuvanje preostalih zuba: zubni implanti ni na koji način ne narušavaju kvalitet preostalih zuba što se dešava pri izradi zubnih mostova. Što više zdravih i intaktnih zuba imate, veća je dugoročna korist za zdravlje vaših usta.

Komfor i samopouzdanje: pomoću zubnih implanata moći ćete ponovo normalno da pričate, jedete sa komforom i većim samopouzdanjem. Oni vam omogućuju da kažete zbogom protezama koje su vas žuljale, ispadale i stvarale neprijatan osećaj stranog tela u ustima.

Da li ste i Vi kandidat za ugradnju zubnih implantata?

U principu, svakome je moguće ugraditi zubni implantat i nekih izričitih kontraindikacija ni nema. Idealni kandidat za ugradnju zubnih implanata je pacijent sa dobrim opštim zdravljem i zdravljem usne šupljine. Da bi implantat mogao da se ugradi potrebno je postojanje dovoljne količine kvalitetne vilične kosti sa kojom implantat čvrsto srasta. Indikacije za ugradnju zubnih implantata su:

  • nadoknada jednog zuba: ako vam nedostaje jedan zub možete ga nadoknaditi ugradnjom jednog implanta i keramičke zubne krunice koja se postavlja na njega.
  • nadoknada više zuba: ako vam nedostaje više zuba imate mogućnost ugradnje implanata koji će služiti kao nosači zubnih mostova
  • nadoknada svih izgubljenih zuba: ako ste bezubi ugradnjom implanata je moguća izrada zubnih mostova koji nadoknađuju sve zube ili izrada komfornih i stabilnih zubnih proteza.

Uslov za uspešan tretman implantatima je detaljan klinički pregled i analiza svakog pacijenta.

Koje su potencijalne teškoće za uspešnu terapiju implantatima?

Kao i kod svake operacije, vrlo mali broj bolesti kao i loše opšte zdravstveno stanje imaju negativan uticaj na vezivanje implantata sa kosti. Kod pacijenata sa sledećim navedenim bolestima ne bi se smeli stavljati dentalni implantati: autoimune bolesti, teški poremećaji zgrušavanja krvi, teški pušači, pacijenti na bifosfonatima, tumori kosti, teška kardiovaskularna oboljenja, imunosupresija nakon transplantacije, nestabilni diabetes melitus, psihijatrijska oboljenja.

Nedovoljna količina ili kvalitet kosti može biti relativna kontraindikacija i u tom slučaju se moraju preduzeti dodatne hirurške mere ugradnjom veštačke kosti.

Šta možete da očekujete u toku intervencije ugradnje implantata?

Intervencija se obavlja po strogo propisanom protokolu, koji garantuje očuvanje kosti u koju se implantira kao i okolnih tkiva. Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji i apsolutno je bezbolna, za pacijente koji su pod stresom ili imaju strah od intervencije možemo primeniti analgosedaciju. Nakon operacije, prva 2-3h prisutan je blagi bol koji prolazi upotrebom analgetika (brufen,cafetin,analgin )

Šta možete da očekujete nakon intervencije ugradnje implantata?

Kao što vaši prirodni zubi zahtevaju održavanje dobre oralne higijene i redovne kontrole kod stomatologa tako i zubni implanti zahtevaju isti ili viši nivo brige i održavanja, tako da je redovno pranje zuba (implantata) i upotreba zubnog konca i/ili zubnog tuša uslov bez kojeg se ne može .Nakon tretmana bićete zakazivani na periodične kontrole gde će se pratiti zdravlje nadoknađenih zuba i desni te otkloniti eventualne neželjene pojave.

Šta je imedijatna ugradnja implantata?

Imedijatna ugradnja implantata je neposredna ugradnja implantata nakon vađenja zuba. Nekada nije potrebno čekati da rana nakon vađenja zuba zaraste već možemo odmah ugraditi implantat i tako skratiti sveukupni terapijski postupak.

Koja je procedura nadoknade izgubljenih zuba implantatima?

1.Hirurška intervencija
Standardna procedura se sastoji od toga da se u lokalnoj anesteziji izvrši ugradnja implantata.

Trenutno opterećenje implantata.

Ugradnjom implantata kada se postigne njegova visoka stabilnosti u viličnoj kosti u mogućnosti smo da potpuno ili parcijalno bezube pacijente obezbedimo privremenim nadoknadama, krunicama ili mostovima koji se izrađuju unutar 24 sata posle implantacije. Tako odmah nakon hirurškog zahvata možemo estetski rehabilitovati pacijenta sa izgubljenim zubom u prednjoj, estetskoj regiji ili mostovima na tek ugrađenim implantima kod bezubih pacijenata.

2. Otvaranje implantata
Dva do tri meseca nakon hirurške intervencije vrši se oslobađanje implantata i postavljanje gingiva formera. On ima za cilj modelovanje desni tako da sa definitivnom protetskom nadoknadom daje utisak pravog zuba. Nakon postavljanja gingiva formera uzima se otisak na osnovu kog se u zubnotehničkoj laboratoriji izrađuje definitivna protetska nadoknada.

3. Protetska rehabilitacija
Nakon postavljanja gingiva formera uzima se otisak na osnovu koga se u zubnotehničkoj laboratoriji izrađuje definitivna protetska nadoknada

Kada je definitivna protetska nadoknada gotova ona se fiksira za implantat.

Važno je znati da svaki nedostatak zuba nije indikacija za ugrađivanje implantata.

usluge usluge usluge usluge