Imate li  problem sa škripanjem ili stiskanjem zuba tokom noći?

Bruksizam ili noćno škrgutanje zubima danas je jako česta pojava kod velikog broja ljudi. Neka istraživanja potvrđuju da je škripanje zubima povezano sa stresom pa mnogi od nas nakon stresnog dana tokom noći nesvesno oštećuju svoje zube.

Mnogi pacijenti saznaju za svoj problem tek kada to čuju od svojih bližnjih koji boravkom pored njih primete takav problem. Bruksizam se ne mora čuti po svaku cenu pa se u tim slučajevima pacijenti javljaju s već postojećim promenama na zubima ili zagrizu. Mi ga uglavnom ne čujemo jer se događa tokom sna.

Postoje i mnogi simptomi koji mogu upućivati na taj poremećaj. Simptomi bruksizma mogu biti: preosetljivost zuba na dodir i druge nadražaje, bol zuba i njihova utrnutost, osećaj bola u uhu, glavi i oko područja viličnog zgloba (temporomandibularnog zgloba), bol u žvaćnim mišićima, glavobolje u jutarnjim satima, a u slučajevima dnevnog stiskanja zuba mišićna napetost. Pri buđenju se osobe s bruksizmom znaju buditi čvrsto stisnutih i napetih usta ili bez ikakvih simptoma.

Sile koje nastaju prilikom škripanja zuba puno su jače od normalnog žvakanja i zbog toga nastaje oštećenje koje se najčešće može videti kroz pojačano trošenje zubne grizne površine.

Terapija je puno jednostavnija kod pacijenata koji se jave rano, dok nema promena na zubima ili su one minimalne. Sve neugodne posledice bruksizma moguće je preduhitriti ili ih sprečiti tzv. night guardom, odnosno zaštitnom folijom za zube.Night guard se stavlja na gornji ili donji zubni niz. Precizne mere i otisci šalju se u laboratoriju gde night guard može biti gotov u istom danu. Kada se radi o većim oštećenjima zubne površine ili gleđi, moguće je da će biti potrebno uključiti i određene protetske nadoknade kako bi se zadržao novi zagriz i izbegla nova oštećenja ili pucanje zuba. Iako mnogi misle da se radi o poremećaju koji nije zabrinjavajući, bruksizam može dovesti i do mnogih drugih oštećenja i problema kao što su česti bolovi u vratnom delu, hipertrofiju žvaćnih mišića, oštećenje temporomandibularnog zloba.

Koliko god vam se problem činio beznačajnim, pogotovo u početku, imajte na umu da se radi o pojavi koja će sve više i više oštećivati vaše zube, ali i okolne strukture: potpornu kost, vilični zglob i mišiće lica. Dozvolite li daljnji razvoj bolesti, moraćete se podvrgnuti dugotrajnoj terapiji koja uključuje protetsku rekonstrukciju, koja nije ni približno finansijski povoljna kao night guard.

Ovo smo mi

Ovo smo mi

Uputstvo o merama prevencije i mere zaštite za korona virus – COVID-19

Uputstvo o merama prevencije i mere zaštite za korona virus – COVID-19

Kako ukloniti bele mrlje sa zuba

Kako ukloniti bele mrlje sa zuba

Požuteli zubi - najefikasniji metod izbeljivanja

Požuteli zubi - najefikasniji metod izbeljivanja

Pogledaj ostale