Saveti stomatologa

Pravila ponašanja posle hirurškog zahvata i ugrađivanja implantata

Na operisanoj strani treba izbegavati žvakanje, kao i pranje zube, ostali zubi mogu se čistiti uobičajeno.

Usta ne treba ispirati.

Nakon 24 sata od operacije, mogu da počnu da se koriste rastvori za ispiranje usta na bazi CHX-a (hlorheksidina) i to 2-3x dnevno, maksimalno 2 nedelje.

Konci se najčešće vade sedam dana nakon operacije.

Nemojte pušiti prva 2-3 dana (odnosno 2 nedelje nakon implantacije).

Uzmite prvu tabletu protiv bolova 30 minuta nakon zahvata odnosno pre nego što je popustila anestezija.

Nakon zahvata, prvih par dana, moguće je da se jave bolovi operisanog područja, koje treba ublažavati propisanim tabletama protiv bolova. Smete dnevno uzeti do 6 Ibuprofen tableta od 400 mg. Umereni bolovi mogu trajati 3-5 dana, retko su bolovi jačeg intenziteta ili traju duže. Kontaktirajte nas u slučaju jakih i/ili dugotrajnijih bolova.

Nemojte koristiti Aspirin, Andol ili druge lekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, jer oni mogu produžiti krvarenje.

Lagano krvarenje nakon zahvata je normalno.

Normalno je da je vaša pljuvačka rozlinkave boje. Kada se krv pomeša sa pljuvačkom stiče se utisak da je krvarenje jače.

Ne ispirajte usta,gutajte Vašu pljuvačku.

Gazu koju ste dobili nakon zahvata, držite na operisanom području pritisnutu zubima minimalno 15 minuta.

Ukoliko se kasnije javi jače krvarenje, stavite čistu gazu ili pokvašenu filter kesicu čaja ( bilo kojeg ) na operisano područje i držite stisnuto zubima.

Izbjegavajte ispiranje usta.

Nakon zahvata moguće je da će nastati otok koji će biti najveći za 48 sati nakon hirurškog zahvata. Da bi postoperativni otok bio manji potrebno je stavljati hladne obloge na operisano područje.

Hladne obloge,odnosno led sa spoljašnje strane operisanog područja ,stavljamo otprilike 6 sati nakon operativnog zahvata (5 minuta držimo, pa 10 minuta pauze).

Ako se kod Vas otok pojavi tek kasnije ili se pojača posle 3 dana, kontaktirajte nas.

Prva 2-4 dana jedite što mekšu hranu.

Izbegavajte toplu hranu i piće.

Implantatima trebaj 2 – 5 meseci dok “srastu” s kosti. Jako je važno da ih za to vreme ne upotrebljavate za žvakanje.

Izbegavajte fizičku aktivnost,sport, saunu i sunčanje i izlaganje suncu 48-72 sata posle zahvata.

Ispravna higijena usne šupljine je odlučujuća za dobro zarastanje i uspeha operacije. Zube koji nisu operisani perite normalno. Naslage sa operisanih zuba i desni čistite štapićem vate namočenim u preporučeni rastvor hlorheksidina (CHX).

Ako implantati zarastaju otvoreno brišite ih štapićem vate umočenim u CHX rastvor.

Ako je još bolno, upotrebljavajte štapić vate, sve dok ne možete da koristiti četkicu. Kod zatvorenog zarastanja implantata dovoljno je desni i šavove držati čistim, prvo štapićem vate, a potom mekanom četkicom za zube. Izbegavajte “isprobavanje” implantata jezikom, jezik ima puno snage i može da ih rasklima.

Ukoliko se osećaj u području donje usne / brade ne vrati u roku 5-6 sati (osećaj utrnulosti traje), obavezno nas kontaktirajte. Takođe nas kontaktirajte ako satima posle zahvata imate jake bolove koji ne popuštaju. U nekim slučajevima je potrebno implantat odvrnuti 1-2 mm.

Pravila ponašanja nakon zatvaranja sinusa

Prve dve nedelje nakon zahvata treba izbegavati duvanje nosa, kijanje, duvanje balona,pijenje na slamčicu te teže fizičke napore. Treba uzimati mekšu hranu (mlaku) te žvakati na suprotnoj strani od operisanog područja.

Treba koristiti sprej za nos (npr. Olynth, Operil) i to 3x na dan sledećih 5 dana. Operisano područje ne četkati 2 nedelje nakon operacije. 24 sata nakon operacije početi koristiti rastvor za ispiranje usne šupljine koji sadrže 0.12% CHX (hlorheksidin) i to 2-3x na dan, max. 2 nedelje. Ostale zube prati normalno.

Lekove uzimati prema uputstvima.

Nakon zahvata obraz hladiti u intervalima od 10 minuta.

Konci se vade 10 dana nakon zahvata.

Nega zuba posle parodontološke plastične hirurgije

Posle operacije držati hladne obloge spolja u trajanju od šest sati (držati na obrazu hladno dva minuta, pa petnaest minuta pauza i tako šest sati).

Po potrebi uzeti analgetike.

Dve nedelje ne prati zube u operisanom području.

Tri puta dnevno ispirati hlorheksidinom 0,1%.

Nakon deset do četrnaest dana početi prati i operisano područje extra mekom četkicom, Stillmanovom tehnikom (SLIKA).

Standardna higijena usne šupljine nakon pet nedelja od operacije.

usluge